Hem

CV

Portfolio

String

Mina tjänster

Om mig

Kontakt

 

 

 

Köpenhamns bästa
secondhandshopping

Interiör från Tiger Lily i Köpenhamn. Foto: Louise Larsson

Trycktes i Vagabond nummer 3 2009

I Köpenhamn vimlar det av bra butiker där gårdagen är högsta mode. Följ med på jakt efter de vackraste klänningarna, skorna och kostymerna i Köpenhamns vintagevärld. 

Köpenhamn är fyllt av upplevelser, av kläder och prylar från svunna år som än idag betingar sin vikt i guld. Ofta kallas kläderna för »vintage«, av god årgång. De är snäppet bättre, och dyrare, än vanliga secondhand-kläder.

Affärerna ligger spridda runt om i staden och i jakten på de snyggaste plaggen får man se en stor del av »byen«. Hippa Nørrebro lockar med kaféer och nattliv, men också med goda shoppingmöjligheter på Blågårdsgade och Ravnsborggade. På Østerbro är det istället Nordre Frihavnsgade som gäller för antik- och secondhandfantaster.

Men även Vesterbro lockar sin beskärda del besökare. Satsade miljoner till trots, så märks det att det här är en stadsdel som varit med om saker. Som slitits, brukats. Arbetarkvarter. Red Light-distrikt som lockar med »hotte piger«. Köttaffärer, små kaféer, saris i ett skyltfönster. Och flera vintagebutiker.

Den som hellre håller sig inom tryggt avstånd från Strøget behöver inte söka sig längre än ett kort stycke norr eller söder om nämnda shoppingstråk. Parallellt med Strøget ligger Strædet där flera antikaffärer och en och annan vintagebutik finns. Allra mysigast är området »Pisserenden« kring Vestergade, Larsbjørnsstraede och Studiestraede. Här är affärernas utbud riktigt kul med modern design, sneakers, udda kläder, skivbutiker och skyltdockor som outtalat viskar »kom, kom och köp!«.

Läs hela texten på Vagabonds webbplats.