Cannabis - hasch och marijuana
 

Det här skulle kunna vara en sann historia. Sagan om en tjej som upptäckte den perfekta drogen.
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Louise Larsson

Men först lite basfakta:
Cannabis är den drog som ungdomar oftast stöter på. Den är förbjuden enligt svensk lag, men är ändå relativt lätt att få tag på. Cannabis satvia är en hampaväxt. Det är vanligast att Cannabis röks, antingen i form av marijuana eller som en starkare variant, hasch. Marijuanan består av cannabisväxtens torkade blad och liknar torrt gräs till utseendet. Hasch är kåda från växtens blommor som pressats till bruna kakor som sedan smulas sönder och blandas med vanlig tobak innan användning. Halten av det kemiska ämnet THC (tetrahydrocannabino) avgör hur stark ruseffekten blir. Ett rus kan vara i flera timmar eller bara några minuter. Det går att spåra THC i kroppen lång tid efter själva intagandet. Efter runt en månad är alla rester borta.

Föreställ dig en tjej i din egen ålder. Hon har rökt på några gånger. I början kände hon nästan ingenting, men efter ett par gånger så började det hända grejer. När hon röker på vidgas hennes pupiller, pulsen och blodtrycket ökar. Ibland känner hon sig torr i munnen, andra gånger ligger hon bara och spyr. Men det finns saker som kompenserar de dåliga rusen. Oftast känner hon sig ovanligt glad, skrattar åt allt och alla. Hon känner sig frisk och uppåt, fylld av energi. Hon är bäst i världen! Ibland är hon så bäst att vännerna hon rökt på med ter sig annorlunda, de är otrevliga och någon gång har hon försökt att slå till sin bästa kompis. Men hon missade och slog rakt ut i luften.

Hon röker inte på så ofta.
- Jag är inte beroende, säger hon till kompisar som inte knarkar. Men hennes vänner lägger märke till att hon säger samma saker gång på gång utan att tyckas medveten om upprepningen. Hennes minne har försämrats och utan att inse allvaret så klagar hon ibland över att hon inte kommer ihåg det hon läst på inför ett prov.

Hon vet hur de ”riktiga” knarkarna ser ut. De som har använt sig av cannabis under längre perioder och tagit alltför mycket alltför länge. De går omkring som sengångare, lika trögtänkta som illaluktande eftersom de tydligen glömt bort att duscha de senaste åren. Hon vet att haschare kan genomgå personlighetsförändringar och att deras världssyn blir förvrängd och märklig. Men hon kommer aldrig att bli sådan. Tror hon.
- Det bästa med hasch är att man inte dör av det, säger hon glatt och kanske drar hon ytterligare ett bloss. Hon har rätt. Men se det från den andra sidan, vem vill vara en levande död?

Mot slutet av rusen brukar hon bli sömnig och filosofisk. Vissa av hennes kompisar har tänt snett. De har fått ångest, panik och ibland till och med börjat gråta. Men det berodde mest på att de var stressade och utsatta redan innan.
- Sånt händer, anser hon och blossar lugnt vidare. Kanske stannar det där, vid ett vardagsknarkande där de negativa effekterna inte upptäcks förrän det är för sent. Det försämrade minne som ett par joints då och då kan innebära går inte att få tillbaka. Eller så blir ”några gånger” efter ett tag fler än hon kan räkna. Då går hon vidare. Haschet påverkar henne inte längre lika mycket, hon måste röka mer för att bli hög. Det är då hon börjar med tyngre saker och det är någonstans där som hon tappar kontrollen.

Hon föll och hon faller.

Det finns få eller inga som dött av sitt cannabismissbruk men desto fler som avlidit av sprutan som kommer efteråt.

LOUISE LARSSON
(Publicerad på arton.nu)